Loading...

NTA8800 en de BENG-eisen

Ga in 2021 goed voorbereid aan de slag met NTA 8800 en de BENG-eisen! Wij helpen u graag en ontwikkelen de nodige tools voor u. Van een Basic BENG rekentool, tot een slimme integrale Big BENG oplossing. 

 

Alles over de BENG-eisen

Hiernaast staat de video van een live-webinar. Bouwbesluitdeskundige en softwareontwikkelaar Karin Nix beantwoordt vragen als, wat houdt de norm in? wordt het moeilijker of makkelijker? hoe werkt de koppeling met Revit en andere BIM/CAD-pakketten? hoe zit het met energielabels? wie mogen straks de berekeningen maken? et cetera.

We bieden verschillende opleidingen aan. Van een NTA 8800 bijscholing, tot een volledige opleiding tot energieprestatieadviseur en examentraining.

Naar de opleidingen

Terugkijken: webinar februari 2020

Rekentool

Rekentool

BENG op basis van handmatige invoer. Zelf gegevens invoeren en berekeningen maken.

CAD Koppeling

CAD Koppeling

BENG uit 2D-CAD of het 3D-BIM model. Direct rekenen via de koppeling met Revit, AutoCAD en Adomi.

WoonConnect Koppeling

WoonConnect Koppeling

Integrale berekening in interactief model.

Nieuwe eisen in 2021

Vanaf 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De nationale bepalingsmethode is vastgelegd in de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8800, die moet voldoen aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Het doel van deze strengere eisen is de beperking van het energiegebruik van gebouwen in Nederland.

De nieuwe BENG-eisen vervangen de EPC en geven meer waarborgen dat een gebouw energiezuinig wordt ontworpen.

Bij de EPC konden energieverliezen ten gevolge van minder goede isolatie bijvoorbeeld nog gecompenseerd worden met zonnepanelen. Met de NTA 8800 kan dat niet meer, aangezien er nu ook zelfstandige eisen worden gesteld aan de schil van een gebouw. De nieuwe methode stelt eisen aan de energiebehoefte, het primaire fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie van utiliteitsgebouwen en woningen.

De norm

De NTA8800 is een complete berekening voor bestaande en nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen. De berekening vervangt de huidige EPG-berekening voor nieuwbouw (NEN7120, NVN7125, NEN1068 en NEN8088) en voor bestaande bouw (volgens ISSO 85.1 en 75.1). In plaats van één getal, de energieprestatiecoëfficiënt, berekenen we drie indicatoren.

 

Indicatoren:

  • De maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar.
  • Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar.
  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Meer weten over NTA8800, de BENG eisen en onze oplossingen?

Bel of e-mail ons. We helpen u graag!

Of blijf op de hoogte van BouwConnect

Alles over de NTA 8800 en de BENG-eisen